ATM digitaliseert verder: een interview met Cor van der Maden

Het interview met Cor van der Maden

ATM digitaliseert verder: een interview met Cor van der Maden

Van papieren presentaties naar digitale toolboxen

Papieren toolboxen vormen al jaren de norm in de industrie. De bijeenkomsten worden georganiseerd door een leidinggevende, die elke keer een ander thema aan de orde laat komen. Een prachtig principe om veiligheid elke keer weer onder de aandacht te brengen van de medewerkers en stil te staan bij thema’s die op dat moment relevant zijn op de werkvloer.

Maar omdat de vorm niet ideaal is, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om over te stappen op online toolboxen. Daarmee hoeven ze minder tijd te besteden aan het zelf samenstellen van de inhoud, is de kwaliteit van de toolboxen consistent hoog en is het eenvoudiger om teams in verschillende shifts en op verschillende locaties dezelfde toolbox te geven.

 

Vandaag spraken we Cor van der Maden, opleidingscoördinator bij ATM, over zijn ervaringen met de online toolboxen van Acrentis Learning.

 

Acrentis Learning is groot voorstander van het digitaliseren van toolboxen. Wat brengen de digitale toolboxen jou als je dat afzet tegen de papieren versies?

Meer gemak. Je kunt de trainingen makkelijk even tussendoor maken op werk. Dat scheelt mij veel tijd en moeite om trainingen in te plannen. De trainingen zijn ook eenvoudig om te maken, heel gebruiksvriendelijk. Met deze digitale toolboxen wordt trainen, het onderhouden van kennis, veel laagdrempeliger.

 

Merk je dat medewerkers moeite hebben met digitaal leren?

Er zijn wel medewerkers die moeite hebben met de digitale toolboxen, of vooral met werken met computers in het algemeen. Maar die komen dan bij mij langs in het opleidingscentrum en die help ik dan even extra. Meestal kunnen ze het dan de volgende keer alsnog zelf.
We hebben gemerkt dat er ook een groepje medewerkers is dat eigenlijk ‘geen zin heeft om te trainen’. Dan gaat het overigens niet alleen om de toolboxen, maar om alle aanvullende trainingen en opleidingen.

 

En hoe zorg je er dan voor dat die groep alsnog de digitale toolboxen maakt?

We stellen de toolboxen verplicht en roosteren er extra tijd voor in. In die tijd is er ook extra ondersteuning bij het maken van de toolboxen. Want er zijn vaak onderliggende redenen waarom iemand niet wil trainen. Bijvoorbeeld omdat diegene het idee heeft dat hij afgerekend wordt op zijn resultaat op de toolbox. Terwijl we de toolboxen daar helemaal niet voor gebruiken. We gebruiken de resultaten van de toolboxen om ervan te leren, zowel voor de medewerkers als voor onze organisatie.

 

Wat vinden de medewerkers van de digitale toolboxen?

De toolboxen van Acrentis zijn heel laagdrempelig om te volgen. Dat moet ook wel, anders zouden de medewerkers ze niet maken. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk en de onderwerpen passen goed bij onze werkzaamheden. En de toolboxen duren maar een minuut of 10, dat is voor de meeste medewerkers goed in te passen in hun werkdag.

 

De opbouw van onze toolboxen is anders dan normaal. We stellen eerst vragen en geven dan pas uitleg. Wat vinden jullie daarvan?

Dit is een fijne methode. We hebben allemaal wel ervaring met de verschillende toolboxonderwerpen, dus vanaf 0 beginnen is niet nodig. Nu krijgen we telkens een korte uitleg met foto en dan gelijk de vraag. Na het maken van de vraag krijg je feedback. Ik heb niet altijd alles goed, maar je kunt de vragen terugkijken en daarna de toolbox nog een keer maken. Dat werkt goed. Sommige medewerkers zijn zelfs zo enthousiast over hun behaalde resultaten dat ze hun certificaat uitprinten en ophangen in het magazijn!

 

Zou je andere bedrijven ook aanraden met online toolboxen aan de slag te gaan?

Absoluut. Ik heb in de loop der tijd al veel systemen gezien maar het systeem van Acrentis Learning werkt echt makkelijk. Het ziet er gelikt uit, is simpel te gebruiken en de toolboxen sluiten goed aan bij de praktijk. Natuurlijk heb je bij de overstap naar online toolboxen wat uitdagingen, maar daar ondersteunen de mensen van Acrentis Learning ontzettend goed bij. Wij zijn heel tevreden en kunnen het ook zeker aan andere bedrijven aanraden!